Selamat Datang ke Halaman Inspirasi Naluri Ini

Cromok - Band Malaysia Menempa Nama Ke Seluruh Pelusuk Dunia

"Walau hanya alunan irama kedengaran, asyiknya bagai mendengar gurindam" - yusenze

Assalamualaikum..

Saya percaya bahawa tidak ada seorang pun yang tidak meminati muzik. Cuma genre muzik yang diminati itu mungkin berbeza-beza mengikut selera halwa telinga masing-masing.

Pernahkah anda mendengar sebuah kumpulan yang diberi nama CROMOK? Sam, Karl, Miji dan Din, adalah merupakan pelajar-pelajar jurusan kejuruteraan di University Of Wollongong, Australia. Mereka menubuhkan Cromok semasa di Australia dengan memilih genre Thrash Metal dan telah berjaya menarik ribuan peminat di sana untuk mengikuti muzik yang mereka cipta sendiri seterusnya mereka memutuskan untuk meneruskan kesinambungan muzik mereka di Malaysia pula.

Pada tahun 1996, seorang daripada anggota kumpulan ini iaitu Din (Gitar, Vokal) telah meninggal dunia dan tempat beliau digantikan oleh Hillary Ang. Namun begitu pada tahun 2005, Sam selaku ketua kumpulan telah mengumumkan pembubaran kumpulan ini dan Hillary Ang kembali ke kumpulan asalnya iaitu Search.

Walupun sudah dibubarkan, muzik yang pernah dihasilkan pleh mereka tetap melekat di hati peminatnya yang tersediri serta masih sering didengari di corong-corong radio. Antara lagu yang popular dan sering berkumandang adalah "Another You" dan "Ulek Mayang"
---------------------------------------------------------------------------------------------

Wikipedia :

Cromok is a thrash metal band from Malaysia. They are known to be an otai band (where the term otai refers to old-timers or pioneers) of thrash metal music.

Their song structures are characterised by very simple riffs and minimalist drumming overlaid with complex guitar solos.


Studio albums - 1991 Image of Purity VSP (Malaysia), 1993 Forever in Time EMI (Malaysia), 1996 Yours Truly EMI (Malaysia), 1999 Mean, Meaner, Meanest EMI (Malaysia), 2000 Image of Purity (Remastered & Re-released) EMI (Malaysia), 2000 What's Left? EMI (Malaysia), 2002 Deafening Silence EMI (Malaysia), 2004 Untitled EMI (Malaysia), 2005 Untitled + Raw EMI (Malaysia)

 

Demo

  • Image of Purity (1990)

Compilation

  • Mentera Metal - Pelbagai Artis (1998)
  • Cromok & FTG (2000)
  • Engraved In Eternity (2003)
  • Soundtrack Gol & Gincu - Various Artist (2005) 

Cromok - Another You (Francis Roberto D. Tropiano) - Brasil

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dari Pena Penulis,

15 comments:

ejum said...
This comment has been removed by the author.
ejum said...

cromok memang terbaik bro.. hehe
meh blanje another you 1


E J U M

azizan4444 said...

cromok ni satu lagu je aku selalu dgr..another u..tu pun music je..haha..ulek mayang pernah dgr..tp x bpe suke lagu ni..berhantu weh..wakakaaka

Miss ... said...

http://www.youtube.com/watch?v=O-xyBz_Zmrs ni pun best gak ;)

Mario said...

yela...masa baru2 kluar dulu cromok mmg gempak...tapi makin lama makin senyap...

YuSeNzE - KniGhT said...

Ejum, Betol r terbaek.. leh layan sampai bila2.. jom r juper weh.. aku blanja satu album... ekeke..

YuSeNzE - KniGhT said...

Kah2... jan aku mmg dari dulu minat cromok.. seme album dia aku layan.. hahha..

YuSeNzE - KniGhT said...

Miss.. aku tau ko mesti suka pnya.. hahha.. thanx share mende2 yg best weh..

YuSeNzE - KniGhT said...

Mmg senyap rio, tapi di hati peminat setia mana penah senyap.. hari2 dgr koleksi lagu2 dia lagi.. cam aku r.. bepuluh lagu2 cromok aku selit dlm henfon buruk aku nih.. ekkeke

xkane said...

lama dah x dgr lagu cromok...teringat semasa zaman persekolahan..nostalgia tu

Chaon Cornerz said...

main gitar macam cromox plezz abe.. nak dengar..

junidie said...

lov u karl,,
inpiration time skola
http://guitarxfiles.blogspot.com/
guitar lessons

~~su manje~~~ said...

salam ziarah maaf lama menyepi....deman dikala ini

Zalin said...

cromok memang mantap..aku suka jamming lagu dia..

xph3RZ said...
This comment has been removed by the author.